Voor de grap vraag ik op een netwerkbijeenkomst wel eens: “Bij welke reorganisatie werk jij?” Organisaties veranderen permanent en de wereld daar omheen ook. Kijk maar naar het klimaat, de sociale omgang, de digitalisering en de opkomst van robotisering in het werk. Verandering is in feite de enige constante. Wil je weten hoe beter met de vaak onafwendbare veranderingen om te kunnen gaan? Lees dan verder.
Verandering is maar een idee
Verandering is zelden of niet het probleem. Het is de weerstand tegen verandering die ‘het probleem’ veroorzaakt. Het is dus de mindset, ‘het idee’, het stemmetje in je hoofd dat het probleem veroorzaakt, niet de verandering an sich. Des te eerder je je dit realiseert, des te eerder kun je er ook mee omgaan. Want, als je wilt dat alles bij het oude blijft, vecht je tegen dat wat we ‘het leven’ of ‘evolutie’ noemen. Als je verandering als een probleem blijft zien verlam je jezelf er iets aan en mee te doen.
Alles verandert en dat is maar goed ook, want anders zou de wereld snel erg saai worden en zou je jezelf niet meer kunnen ontwikkelen. Ook zou je altijd hetzelfde denken. Daar moet je toch niet aan denken?! Het is de evolutie en soms revoluties die ons gebracht hebben waar we nu zijn. Seizoneen veranderen, het leven begint en eindigt, je wordt ouder, het klimaat verandert en de economie kent zijn getijden. Allemaal ‘verandering’ zou je zeggen. Het blijft een illusie. Want dingen zijn zoals ze op dat moment (die minuut of zelfs seconde) zijn en, zeker op moleculair niveau, is dat elke seconde anders. Stop dus met vechten tegen iets wat niet te overwinnen is, maar maak gebruik van de situatie!
Verandering betekent nieuwe kansen
Elke verandering maakt het mogelijk hetgeen niet perfect was of zelfs helemaal niet werkte te vervangen door iets dat beter bevalt. Verandering brengt meestal vooruitgang, niet altijd, maar meer wel dan niet. Verlies je je baan, dan schept dat op dat moment even onzekerheid, maar in de meeste gevallen is de nieuwe baan beter dan de oude. Ook is verandering, zelfs in de vorm van ‘tegenslagen’, een kans om persoonlijk te groeien; om te leren beter met vergelijkbare situaties om te gaan. Stel jezelf vragen als:
- Wat is het ergste dat me kan gebeuren?
- Hoe zou ik het de volgende keer anders doen?
- Wat ga ik hiervan leren?
- Hoe ga ik hier sterker uitkomen?
Op het moment dat je gaat zien dat verandering wel eens in je voordeel zou kunnen zijn, kun je je gevecht tegen de werkelijkheid beëindigen en kun je de vooruitgang zien als kans om te groeien en deze ook omarmen.
Oefening
Beschrijf in het reactieveld hieronder wat jij gaat doen om beter om te kunnen gaan met verandering. Zo leren we van elkaar.
Samen of alleen leren omgaan met verandering
In de wereld van het coachen zeggen we altijd. Je kunt je eigen ogen niet zien: Iedereen heeft blinde vlekken en weet alleen maar wat hij of zij weet. Een ander ziet dingen die jij niet ziet en weet dingen die jij niet weet. Alles zelf doen kan, maar doe je daarmee jezelf niet tekort? Een coach inschakelen – vaak ook nog betaald door de werkgever – helpt je sneller beter om te gaan met verandering.
Misschien loop je met een acute vraag of een emotionele kwestie rond, inzake je stressgevoel. Zet die vraag op onze Questions pagina. Bij Coaching Nederland aangesloten coaches kunnen je vraag dan lezen en hem beantwoorden.