De wereld waarin wij leven en werken, inclusief de arbeidsmarkt, verandert sneller dan ooit. De tijd van een levenslange baan lijkt al decennia achter ons te liggen en er worden steeds meer nieuwe en andere vaardigheden verlangd. Wij mogen hopen en misschien wel van onze werkgevers verwachten dat zij ons faciliteren in onze loopbaanontwikkeling. Niet in de laatste plaats omdat ze daar zelf baat bij hebben, maar uiteindelijk ligt de eindverantwoording voor onze eigen inzetbaar bij onszelf. Op deze pagina staat een structuur en enkele tips beschreven om je loopbaan vorm te geven.

Wie, wat en waarom

Voordat we naar de toekomst kijken is het belangrijk te realiseren wie we zijn, wat we willen (bereiken) en waarom de ene baan beter bij ons past dan de andere. Des te beter we onszelf kennen, des te verstandiger zijn de beslissingen die we, in het kader van onze loopbaan, gaan nemen.  Een manier om jezelf te leren kennen is je arbeidshistorie in beeld te brengen, bijvoorbeeld door een autobiografie. Wat heb je gedaan, wat waren je successen en levenslessen?

Daarnaast is het zinvol op zoek te gaan naar wat je (buiten een inkomen) werkelijk drijft in je werk. Een tip in dit proces is het gratis online programma ‘Making a difference’ in de UpGuide Academy waarin je als deelnemers gaat ontdekken wat jouw levensmissie is en hoe jij het bij jou passende verschil kunt maken in de maatschappij. Je kunt zelf een account aanmaken en in UpGuide bij ‘Meer menu’ naar de ‘Academy’ gaan.

Karakter

Je karaktereigenschappen worden gevormd door de, vaak ook onbewuste, normen en waarden die je bij je draagt. De overtuigingen die je gedrag bepalen zijn wat moeilijker zelf te ontdekken. Het is zeer zinvol dat een keer met een coach te doen. Wat je wel zelf kunt doen is je waardehiërarchie te bepalen. Je waarden zijn die zaken in het leven waar je, met behulp van je gedrag, naar zal (blijven) streven, zoals: ‘vrijheid’, ‘onafhankelijkheid’, ‘eerlijkheid’, etc. In de nieuwe AppToolbox van UpGuide zit de waardehiërarchie app, waarmee je dit kunt uitzoeken. Ontdek je ware innerlijke drive en zet het in. Dan is je kans van slagen het grootst.

Ervaringen en talenten

Door je aanleg (talenten) en je opgedane levens- en werkervaring heb je unieke kwaliteiten. Hoe ‘jouw set van kernkwaliteit zich tot elkaar verhouden kun je ontdekken door de GFS vragenlijst in te vullen, waarvan het resultaat jouw score op de GedragsFlexibiliteitSchaal weergeeft. Gedragsflexibiliteit is de mate waarin je op authentieke wijze de uitdagingen in het (werk)leven aan kunt en welke uitdagingen daarbij makkelijker en minder makkelijk voor je zijn.

Netwerken

Vaak gaan mensen eens kijken hoe hun netwerk eruit ziet, als ze het nodig hebben. Het hebben, ontwikkelen en onderhouden van een goed (zakelijk) netwerk is echter iets waarin je altijd moet investeren. ‘Geluk’ hebben zij die zijn voorbereid om, op het moment dat de kansen en voorbereiding elkaar treffen, zij de kans kunnen pakken omdat ze voorbereid zijn. Zorg dat je linkedIn pagina ALTIJD up to date is. Blijf in communicatie met je netwerk, bezoek borrels, en andere netwerkbijeenkomsten om nieuwe professionele relaties op te doen. Weet ‘hoe de hazen lopen’. Het gaat je echt van pas komen in het leven.

Plan de campagne

Als je weet wat je te bieden hebt, weet wat je wilt en voor wie je daar bij moet zijn, is het tijd om een plan te maken om je in je huidige baan verder te ontwikkelen of, als je daar ontwikkeld bent en verder wil groeien, uit te kijken naar een andere baan bij dezelfde werkgever of elders. Begin hierbij een aantal scenario’s en daaraan verbonden consequenties voor jezelf op een rij te zetten en hoe je deze scenario’s in de praktijk gaat brengen.

Hoe ga je arbeidsmarktonderzoek doen, bijvoorbeeld door een bezoekje aan de HR afdeling en de vacaturewebsite van je huidige werkgever of andere werkgevers, als je van werkgever wilt veranderen.
Hoe ga je intern of extern solliciteren? Door je netwerk in te zetten, door sollicitatiebrief te schrijven of via recruiters. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden genoeg.
Aan de slag.

Iets realiseren kost inspanning. Door thuis op de bank te zitten, komt de baan niet op je af. Dus resultaat boeken betekent aan het werk, tijd besteden. CV op orde, arbeidsmarkt onderzoek doen, weten waar de behoefte van werkgever ligt en hoe jij daar op aan kunt sluiten, netwerk inschakelen, gesprekken voeren. Genoeg te doen. Des te meer energie je in je carrièreontwikkeling stopt, des te beter het resultaat.

Oefening

Deel in onderstaand reactieveld wat jij gaat doen om je loopbaan vorm te geven. Zo leren we van elkaar.

Samen of alleen aan de slag met je loopbaan

In de wereld van het coachen zeggen we altij: Je kunt je eigen ogen niet zien. Iedereen heeft blinde vlekken en weet alleen maar wat hij of zij weet. Een ander ziet dingen die jij niet ziet en weet dingen die jij niet weet. Alles zelf doen kan, maar doe je daarmee jezelf niet tekort? Een loopbaancoach inschakelen – vaak ook nog betaald door de werkgever – helpt je sneller en vaak een meer passende baan te krijgen.

Misschien loop je nu al met een vraag of een emotionele kwestie rond, inzake je loopbaan ontwikkeling, dan kun je die vraag op onze Questions pagina plaatsen. Bij Coaching Nederland aangesloten loopbaancoaches kunnen je vraag dan lezen en hem beantwoorden.