Je weet het. Het kan beter. Er zit meer in. Je hebt kwaliteiten. Het komt er alleen momenteel onvoldoende uit en je weet niet zo goed wat je moet doen om je kwaliteiten tot hun recht te laten komen. Wil je weten wat je kunt doen om de volgende stap te maken in je persoonlijke groei en carrière? Lees dan verder.

Kerncompetenties

Om te beginnen is zaak een helder beeld te hebben van jouw specifieke kwaliteiten. In welke kerncompetenties voor leiderschap blink je uit en welke zouden verder kunnen worden ontwikkeld. Bij Coaching Nederland maken we gebruik van de GFS ofwel GedragsFlexibiliteit Schaal. De totaalscore van de acht hierin beschreven kerncompetenties geven aan hoe goed je in staat bent verschillende situaties authentiek en constructief te handelen. De totaalscore is opgebouwd uit vier sets van schijnbaar tegenstrijdige (paradoxale) competenties: Extrovert contra Introvert, Formeel contra Informeel, Ondernemend contra Behoudend en Mensgericht contra Taakgericht. Op basis van deze assen zijn 8 kerncompetenties te onderscheiden. Iedereen heeft ze in principe in zich, maar voor goed leiderschap zijn ze een must. Een beetje vertaald naar een leiderschapsrol zijn de kerncompetenties als volgt te definiëren:

  1. Sturend. Als leider is het belangrijk te weten wat je wilt bereiken, maar ben je daar ook diplomatiek en standvastig in, zodat je echt het stuur in handen hebt en je de leiding houdt?
  2. Prestatiegericht. In organisaties gaat het vooral om het behalen van gestelde doelen. Hoe is het gesteld met jouw ambitie en vechtlust om deze resultaten ook te behalen?
  3. Visionair. Zonder visie geen innovatie. Ben je in staat om een abstractie toekomst te schetsen en deze met behulp van je creativiteit ook vorm te geven?
  4. Expressief. Ben je in staat om op de bühne te gaan staan en uit de dragen wat jouw of jullie visie, missie en propositie is? En heb je daarbij de moed om je kwetsbaar op te stellen?
  5. Georganiseerd. Het je de zaakjes voor elkaar en alles onder controle? Heb je een goede planning, iedereen in stelling en goed doordacht welke acties resultaat gaan opleveren?
  6. Excellence. Is ‘kwaliteit’ de norm en ’toegevoegde waarde’ leidend? Bewaak je dit ook permanent?
  7. Coaching. Draag jij je team door hen te ondersteunen? Verbind je hun krachten en zorg je voor een optimale werkomgeving, zodat iedereen zijn beste steentje kan bijdragen?
  8. Dienstbaar. Heb je oog voor je mensen, hun kwaliteiten en tevens empathie voor hun gevoelens en kwetsbaarheden? Kunnen ze altijd bij je terecht, ook voor hun persoonlijke issues.

Op GFS.nu kun je je eigen gedragsflexibiliteit en bijbehorende kwaliteiten ontdekken, door de vragenlijst in te vullen. Als je daarnaast nog minimaal drie anderen vraagt dezelfde lijst over jou in te vullen, krijg je een nog realistischer beeld van je gedragsflexibiliteit. Daarna kun je bij een GFS expert een uitgebreide rapportage bestellen en deze met hem of haar doorspreken.

Aan de slag

Om je resultaten te behalen is er uiteraard nog meer te doen dan uitsluitend jezelf kennen. Hieronder staan 7 tips. Ze komen vast allemaal bekend voor en je leest ze vast niet voor het eerst, maar iets weten en iets doen zijn twee verschillende dingen. Dus de uitnodiging is om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Wees voorbereid
‘Geluk’ en overwinningen ontstaan als kansen en voorbereiding elkaar treffen. Wees dus ten eerste zo goed mogelijke voorbereid. Bijvoorbeeld door te weten waar je goed in bent en wat je beter aan anderen over kunt laten, maar ook wat er in de wereld en binnen jullie organisatie voor ontwikkelingen spelen. Bijvoorbeeld: wat zijn de trends in jouw vakgebied?  Weet hoe de hazen lopen. Als er dan een kans voorbij komt kun je hem ook pakken, omdat je eerst hebt nagedacht.

Pak je kansen
Ze komen regelmatig voorbij, die grote klant, die ideale kandidaat, dat gouden idee, die ideale functie. Je moet soms ‘nee’ zeggen om je grenzen te bewaken en het is niet verstandig om overal onbezonnen in te springen, maar het gevaar is dat je ook te veel ‘nee’ zegt en kansen mist. Zeg ook eens of gewoon meer ‘ja’ tegen opportunities. Natuurlijk word je daarbij aangesproken op je onzekerheid, maar bij onzekerheid hoort bij vooruitgang. Vertrouw op jezelf en maak gebruik van de kennis en vaardigheden van anderen. Ze helpen je eerder dan je denkt.

Creëer kansen
De beste moment om een kans te kunnen pakken is hem zelf te creëren. Ga actief op zoek naar opportunities om uit te blinken en resultaat te boeken. Weet waar anderen mee bezig zijn en wat er allemaal voor ontwikkelingen in je omgeving plaats hebben. Lees vakliteratuur en verdiep je in de toekomst. Zoek die golf waar je op kunt springen. Laat weten wat je visie, missie en doelstellingen zijn, zodat anderen daar op kunnen anticiperen. Laat ballonnetjes op, zodat anderen daar op kunnen reageren. Kansen pakken is goed, ze zelf creëren nog beter.

Blink uit
Zorg dat jouw bijdrage meer dan ‘in orde’ is. Perfectie bestaat niet, maar ‘excellent’ wel. Zorg dat mensen op je kunnen rekenen, dat je anderen net iets voor bent, etc, etc. Des te beter jouw bijdrage, jouw product of dienst, des te meer zullen mensen op je afkomen en je volgen. Dit is vaak alleen mogelijk als je werkelijk doet waar je goed in bent en van houdt, anders houd je het niet vol. Je kunt wel even toneelspelen, maar je kunt hooguit uitblinken in je talenten, niet in je zwakheden. Maar doe wat je doet meer dan goed. Doe het excellent. Dan val je op.

Verkoop jezelf
Als je jezelf niet af en toe in de etalage zet, heeft niemand interesse. Je kunt nog zo goed zijn. Als niemand dat weet, kunnen ze ook niet om vragen. Je hoeft niet op te scheppen, want dat keert een keer tegen je, maar laat weten wie je bent. Zet je naam onder stukken, organiseer een evenement, laat je zien op plekken waar veel mensen zijn, laat je horen, neem het woord op vergaderingen, schrijf blogs, vlog of doe wat anders waardoor je in de picture komt. Dan hoef je bijvoorbeeld en waarschijnlijk nooit mee te solliciteren, want je wordt vanzelf gevraagd.

Geef applaus
Zie je iets wat je aanstaat? Laat het weten. Mensen zijn erg gevoelig voor erkenning en waardering. Uiteraard moet die wel gemeend zijn, maar waardering kunnen geven betekent dat je ook waardering hebt voor jezelf, want je kunt alleen (weg)geven wat je zelf bezit. Mensen die anderen nooit een 9 of 10 geven, geven zichzelf dat al helemaal niet. Zonde. Begin bijvoorbeeld je mails met ‘Dankjewel …”, zelfs als het een rot boodschap is. Je bent toch blij dat de ander even laat weten wat hij ervan vindt? Deel je waardering en verwondering. Mensen zullen van je gaan houden (voor zover ze dat nog niet deden).

Ontvang applaus
Aan de andere kant is het ook een gave om waardering te kunnen ontvangen. Je erkent daarmee je eigen kwaliteiten. Begin door jezelf op de schouder te kloppen als je iets goed hebt gedaan. En als iemand je een compliment geeft, stop en sta stil, neem het in, bedank hem of haar en geniet ervan. Stop met zinnen als: ”ach, zoveel betekent het nou ook weer niet.” Wellis! Stop ook met jouw bijdrage vooral aan anderen toe te schrijven. Het is jouw bijdrage! Ontvang! Iedereen en alles groeit er van.

Oefening

Deel in onderstaand reactieveld wat je gaat doen om in jouw kwaliteiten beter te benutten. Zo leren we van elkaar.

Samen of alleen aan je kwaliteiten werken

In de wereld van het coachen zeggen we vaak. Je kunt je eigen ogen niet zien. Iedereen heeft blinde vlekken en weet alleen maar wat hij of zij weet. Een ander ziet dingen die jij niet ziet en weet dingen die jij niet weet. Alles zelf doen kan, maar doe je daarmee jezelf niet tekort? Een coach inschakelen helpt je sneller de gewenste resultaten te bereiken, met name omdat ze laten zien wat jouw rol daarin is en zou kunnen zijn.